παράσταση
wisteria maiden
αντώνης φωνιαδάκης
apotosoma dance co.
πρόγραμμα
μέγαρο μουσικής αθηνών
22, 23, 24 & 25 απριλίου 2015
εισιτήρια & πληροφορίες: megaron.gr
μέγαρο μουσικής θεσσαλονίκης
29 απριλίου 2015
εισιτήρια & πληροφορίες: tch.gr
Wisteria Maiden ονομάζεται το νέο έργο του Αντώνη Φωνιαδάκη/Apotosoma Dance Co, και δανείζεται τον τίτλο του από το ομώνυμο έργο του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου Καμπούκι. Η πρωτότυπη ιστορία διηγείται τον ανεκπλήρωτο έρωτα μιας κοπέλας που κατοικεί μέσα σε έναν πίνακα ζωγραφικής και ζωντανεύει με σκοπό να διεκδικήσει εκείνον που ερωτεύεται. Όμως η απόρριψη την οδηγεί στην απελπισία, και στο τέλος αποφασίζει να επιστρέψει στον πίνακα για πάντα.
Ο Αντώνης Φωνιαδάκης εμπνέεται από την συγκεκριμένη θεματολογία και κυρίως από το γεγονός ότι στο θέατρο Καμπούκι οι γυναικείοι ρόλοι ενσαρκώνονται από άνδρες ερμηνευτές, ένα είδος ηθοποιού που ονομάζεται Οnnagata. Ένας Onnagata ακολουθεί ειδική εκπαίδευση, για παράδειγμα, εξασκείται περπατώντας με ένα χαρτί ανάμεσα στα γόνατά του, και καταφέρνει, όπως αναφέρει σχετικά ο Roland Barthes – στο δοκίμιο, “Η επικράτεια των σημείων”- όχι να αντιγράφει την γυναίκα αλλά να την σημαίνει.
Η έννοια της μεταμόρφωσης μέσα από αυτό το πρίσμα και σε σχέση με τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με το φύλο ως κατασκευή ήταν το σημείο εκκίνησης για μια διαδικασία η οποία στην πορεία εμπλουτίστηκε περαιτέρω με στοιχεία τα οποία άνοιξαν στο έργο νέες δυνατότητες προς έρευνα: οι έννοιες της μεταμφίεσης και της απουσίας και παρουσίας του ερμηνευτή στην σκηνή, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την χρήση της μάσκας, το παιχνίδι με το δίπολο αρσενικό – θηλυκό αλλά και την άρνηση αυτής της διχοτομίας, καθώς και ο ερωτισμός και η σαγήνη που εμπεριέχονται στο Aλλόκοτο.
Και μερικά ιστορικά στοιχεία: Οι μάσκες στο θέατρο εμφανίστηκαν ταυτόγχρονα με την γέννησή του, με την εμφάνιση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Μέσω του εμπορίου της εποχής εκείνης, μεταφέρθηκαν από τον δρόμο του Μεταξιού αρχικά στην Κίνα, εμπνέοντας τις μάσκες gigaku και ύστερα, τον 17ο αιώνα, έφτασαν και στην Ιαπωνία, για να καταλήξουν στις μικρές, ξύλινες μάσκες του θεάτρου Νο. Ειδικά στο θέατρο Νο, η μάσκα χρησιμοποιείται εκτενώς, έχει κυρίαρχη σημασία και είναι κάτι παραπάνω από ένα όμορφο αντικείμενο. Ο ιερός τους χαρακτήρας οφείλεται στην πεποίθηση της εποχής εκείνης ότι έπεφταν από τον ουρανό ή ότι εμφανίζονταν με έναν μαγικό τρόπο στην θάλασσα. Στο Wisteria Maiden, ο Αντώνης Φωνιαδάκης χρησιμοποιεί αυτό το στοιχείο επειδή τον ενδιαφέρει το παιχνίδι και το παράδοξο της εκφραστικότητας ενός προσωπείου: τόσο εκφραστικό και ανέκφραστο ταυτόχρονα γεμάτο ακινησία και ένταση. Αποκαλύπτει, ενώ εκ πρώτης όψεως νομίζουμε πως κρύβει.
Το αποτέλεσμα της συνύπαρξης ετερόκλητων στοιχείων, με κοινό άξονα πάντα εκείνον της μεταμόρφωσης, είναι η δημιουργία ενός απρόβλεπτου, προσωπικού σύμπαντος που προκύπτει μέσα από μια παιγνιώδη διάθεση παραμόρφωσης πολλών και διαφορετικών αναφορών. Αναφορές οι οποίες προέρχονται όχι μόνο από το παραδοσιακό Ιαπωνικό θέατρο – Καμπούκι, Νο, μαριονέτες Μπουνράκου – αλλά και από την Ιαπωνική φωτογραφία/εικονογραφία, αλλά και από παραδοσιακές ιστορίες με φαντάσματα και μύθους της Ιαπωνίας.
Η χορογραφία λειτουργεί ως ιεροτελεστία. Η ένταση και οι δυναμικές αλλάζουν συνέχεια, άλλοτε είναι μια γρήγορη και στακάτη καλλιγραφία, άλλοτε επιβραδύνει με σκοπό να αποκαλύψει την ακρίβεια της





καλλιτεχνικός διευθυντής

αντώνης
φωνιαδάκης
Ο Αντώνης Φωνιαδάκης σπούδασε στην Κρατική Σχολή Χορού της Αθήνας (1988-1990) και ύστερα στην σχολή Rudra, στη Λωζάνη (1990-1992). Χόρεψε στα Μπαλέτα του Maurice Béjart στην Λωζάνη (1994-1996), προτού ενταχθεί στο δυναμικό του Μπαλέτου της Όπερας της Λυών, υπό τη διέυθυνση του Γιώργου Λούκου (1996-2002) και στη συνέχεια στην ομάδα Karas του Saburo Teshigawara (2004).
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως χορευτής, επίσης συνεργάστηκε με χορογράφους όπως: Maguy Marin, Jiri Kylian, William Forsythe, Dominique Boivin, Nacho Duato, Mats Ek, Ohad Naharin, Frederic Flamand, Bill T. Jones, Hervé Robbe, Tero Saarinen, Lionel Hoche, Joachim Schlömer, John Jasperse, μεταξύ άλλων.
Μετά από χορογραφικές αναθέσεις για τα Μπαλέτα του Maurice Béjart στην Λωζάννη, την όπερα της Λυών και το CNSMD της Λυών, το 2003 δημιουργεί τη δική του ομάδα χορού “Apotosoma dance company/Andonis Foniadakis”, με έδρα τη Λυών. Μεταξύ των δημιουργιών του ξεχωρίζουν οι ακόλουθες: “All things are quite silent”, “Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης”, “Use”, “Sensitive Screens Skins Intervals”.
Ως ανεξάρτητος χορογράφος, έχει προσκληθεί από το Μπαλέτο της Όπερας της Λυών, του Ρήνου, την Εθνική Ομάδα Χορού της Ουαλίας, το Μπαλέτο της Βέρνης, την ομάδα Cia Sociedade Masculina της Βραζιλίας, το Μπαλέτο του Ελσίνκι, την Εθνική Λυρική Σκηνή της Ελλάδας, την Ομάδα του Benjamin Millepied, το Μπαλέτο της Ουάσιγκτον, τα Μπαλέτα του Maurice Béjart, το Μπαλέτο Νέων της Γενεύης, το CNSMD της Λυών και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Κοπεγχάγης. Συνεργάζεται, επίσης ως χορογράφος, σε δύο όπερες: με την Εθνική Οπερα του Ρήνου, για την παραγωγή, “Les Boréades” του Rameau και με την GRAME, στην Λυών για το έργο “Il Canto della pelle” του Claudio Ambrosini.
Πρόσφατα, προσκλήθηκε από το Μπαλέτο της Όπερας του Ρήνου για την παραγωγή “Immanence”, η ομάδα του Apotosoma Dance Company, για το “All things are quite sudden”, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για το έργο “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”, από την Εθνική Ομάδα Χορού της Ουαλίας για το “Veil of Stars” και το Junior Ballet της Γενεύης με το έργο “Do Us Apart”. Το 2011, προσελήφθη από Danza Teatro Maggio Fiorentino για το “Selon désir”, στο Stadttheater του Μπαλέτου της Βέρνης με το “Entering”, στο CNSMD της Λυών, με το “Vertraumen”, στο Bale da Cidade στο Σάο Πάολο με το “Paradise Lost” και στο Dansgroep στο Άμστερνταμ με την “Ιεροτελεστία της Άνοιξης”. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Danza Danza ως καλύτερος χορογράφος στην Ιταλία για τη δημιουργία του “Les Noces” με τον Maggio Danza. Το 2013, ξαναδημιουργεί από την αρχή την “Ιεροτελεστία της άνοιξης” για το Ballet du Grand Théâtre de Genève και το “Horizons” για τα Cedar Lake Contemporary Ballet στη Νέα Υόρκη.
Ανάμεσα στις τελευταίες του συνεργασίες ξεχωρίζουν, η ταινία “Noah” του Darren Aronovsky, στην οποία ανέλαβε την κινησιολογία των χαρακτήρων καθώς και η συνεργασία του με την Martha Graham Dance Company, στην Νέα Υόρκη, με την δημιουργία του νέου έργου του, “Echo”, το οποίο παρουσιάστηκε στο New York City Center, στις 19-22 Μαρτίου 2014 καθώς και η νέα παραγωγή της ομάδας του “apotosoma”, “Wisteria Maiden” η παγκόσμια πρεμιέρα της οποίας έγινε στις 12 Απριλίου 2014, στο Φεστιβάλ Χορού του Βελιγραδίου.
συντελεστές
Καλλιτεχνικός Διευθυντής / Χορογράφος:
Αντώνης Φωνιαδάκης
Μουσική: Julien Tarride
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Σχεδιασμός Φώτων:
Σάκης Μπιρμπίλης
Κοστούμια:
Τάσος Σωφρονίου
Δραματουργία:
Νάσια Φουρτούνη
Βοηθός Χορογράφου:
Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Βοηθός Σκηνογράφου:
Γιάννης Αρβανίτης
Μάσκες:
Μάρθα Φωκά
Χορευτές:
Αλέξανδρος Σταυρόπουλος
Άρης Παπαδόπουλος
Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου
Pierre Magendie
Nitsan Margaliot
Armando Disanto
David Essing
Joan Vercoutere